Locaties


Villa Carpentier

Van de dertigtal unieke en prachtige art-nouveau-huizen ontworpen door Victor Horta, waren er slechts een zestal landhuizen. Villa Carpentier in Ronse werd gebouwd in 1899 en is zonder twijfel het mooiste, grootste en meest geslaagde landhuis van Horta. De textielindustrieel Valère Carpentier gaf de beroemde architect de opdracht dit zomerverblijf te ontwerpen. Het project omvatte uiteindelijk niet alleen het gebouw, maar ook de architectuur, de binneninrichting en het park. Ramen met glas in lood, leuningen in gietijzer, vloeren en wanden met weelderige bloemenmotieven slaan elke bezoeker met verstomming. Dit statige gebouw wordt beschouwd als de enige villa met omgevende tuin binnen Horta’s oeuvre waar het totaalconcept bewaard bleef. De villa werd in 1983 als monument geklasseerd.

De tuin, onlangs verfraaid, zet dit op de Japanse kunst geïnspireerd art-nouveau juweel nog meer in de kijker. Stel u voor: een 3 hectare groot park, deels bos, deels tuin, een vijver en paden om de natuur en de tuin te verkennen en het huis vanuit alle hoeken te bewonderen.

Adres:
Doorniksesteenweg 11
9600 Ronse

Meer info:
Villa Carpentier

Basisschool Baron Steens

Aanvankelijk was school nr. 7 gevestigd in een van de vleugels van de brandweerkazerne, gebouwd tussen 1861 en 1864, die deel uitmaakte van een groot complex ontworpen door architect Joseph Poelaert (1817-1879). In 1880 werd architect J. De Blois aangesteld om de school uit te breiden met een turnzaal en een vergaderzaal. Gedurende enkele jaren zullen sommige delen van het gebouw gemeenschappelijk gebruikt worden door de brandweerlieden en de ca. 780 leerlingen van de school. 

De gemeente besluit uiteindelijk om nieuwe, onafhankelijke school te bouwen op het aangrenzende terrein. Het project wordt uitgevoerd door architect Adolphe Samyn (1842-1903) en de bouw ervan wordt, onder toezicht van architect Edmond De Vigne, voltooid in 1897.

De school is gebouwd volgens de principes van de modelschool. Typerend is de grote binnenplaats, met een dak dat bestaat uit een combinatie van glas en houten balken op dunne metalen spanten. Het wordt aan drie kanten begrensd door klasverdiepingen. Een bijzonder kenmerk van de centrale binnenplaats is dat op de vloer ervan een kaart getekend is van de belangrijkste Belgische steden, die de leerlingen van bovenaf in de gangen konden bekijken. 

De binnenruimten hebben hun oorspronkelijke afwerkingen behouden: blauwe steen, keramische tegels, decoratieve panelen, kunstsmeedwerk, …

Adres:
Hoogstraat 255, 1000 Brussel

Meer info:
Basisschool Baron Steens

Jens Van den NieuwenhuysenLocaties 2021